27 kwietnia 2011

Miód

Poniższe informacje zaczerpnęłam z artykułu Ajurwedyjskie leczenie miodem

Miód pszczeli należy do najbardziej cenionych środków spożywczych. Był poszukiwanym środkiem używanym do słodzenia napojów. Stosowano go już od tysiącleci, a najstarszy wizerunek zbieracza miodu liczy sobie prawie piętnaście tysięcy lat i został odkryty w 1919 roku w jaskini w pobliżu hiszpańskiego miasta Walencja. Podobne rysunki znaleziono w Afryce Południowej i Indiach.

Aby wyprodukować 1 kg miodu pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów, a później poddać go w ulu wielu zabiegom. Świeży miód jest płynny, następnie w miarę upływu czasu zaczyna krystalizować.

15 kwietnia 2011

Pokrzywa.

By Glenn at da.wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5992224
 Pokrzywa (Urtica dioica) Artykuł przeniesiony na nową stronę

05 kwietnia 2011

Zdrowie prosto z ... brzozy!.

Brzoza
Artykuł przeniesiony na nową stronę Natura i ja