11 listopada 2012

Pożyteczne mikroorganizmy

Dbając o czysty dom, zachęceni reklamami sięgamy po co raz to nowsze środki usuwające z naszego otoczenia wszelkie bakterie i mikroorganizmy. Nie jesteśmy świadomi, że pozbywamy się również tych niezbędnych dla naszego zdrowia. Możemy temu zapobiec zasiedlając wyczyszczone powierzchnie przyjaznymi mikroorganizmami. W 1982 roku Teruo  Higa z Uniwersytetu na Okinawie opracował kombinację kultur bakterii, które występują w środowisku naturalnym, zwanych w skrócie EM (efektywne mikroorganizmy). Są to przede wszystkim: kwas mlekowy, bakterie fotosyntetyzujące i drożdże. Początkowo stosowano je jedynie w rolnictwie i ogrodnictwie, ale na rynku można znaleźć co raz więcej tego typu środków służących do utrzymania czystości w domu. 
EM wydzielają duże ilości składników odżywczych, pochłaniają i i neutralizują zanieczyszczenia, zwalczają bakterie chorobotwórcze. Z powodzeniem można je stosować do sprzątania, prania, czy neutralizowania nieprzyjemnych zapachów. 
Ze względu na naturalne pochodzenie, EM są całkowicie bezpieczne nawet dla alergików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz