26 czerwca 2012

Niedoceniana kasza jaglana

Wstyd się przyznać, ale do niedawna kasza jaglana nie gościła na moim stole. Teraz nadrabiam przygotowując ją na różne sposoby i usiłując przekonać do niej resztę rodziny :)

Kaszę jaglaną pozyskuje się z ziarna prosa. Chociaż zawiera znacznie mniej błonnika niż inne kasze, to jest dobrym składnikiem energetycznym z powodu skrobi (65 %). Jest źródłem białka, krzemionki (dobroczynny wpływ na stawy), witamin z grupy B, a przede wszystkim lecytyny, która doskonale wpływa na pamięć. Jest najlepszym źródłem żelaza wśród kasz.
Kleik z kaszy jest najlepszym, a czasami jedynym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej kasza jaglana należy do produktów o termice neutralnej, które powinny stanowić podstawę zrównoważonej diety. Przywraca równowagę w organizmie, pozytywnie wpływa na nerki żołądek i śledzionę, usuwa z organizmu wilgoć.
Doskonale smakuje zarówno za słodko z owocami czy bakaliami, jak i podawana z duszonymi warzywami. 
Oto kilka linków do stron z ciekawymi przepisami:
durszlak.pl
dzieci są ważne
ekomama
z pierwszego tłoczenia

Życzę smacznego :)