17 października 2012

Błonnik i pektyny

Błonnik, mimo że nie jest trawiony przez układ pokarmowy jest niezbędnym składnikiem prawidłowej diety. Jego obecność w pożywieniu usprawnia perystaltykę jelit, co skutkuje oczyszczaniem z niestrawionych resztek pokarmów i zalegających toksyn. Warto więc w swojej diecie uwzględnić produkty bogate w błonnik. Należą do nich:
warzywa, świeże owoce, grube kasze, razowy chleb i otręby.Te ostatnie można dodawać do twarogów, jogurtów czy sałatek.

Pektyny w przeciwieństwie do błonnika, który zbudowany jest z cukru prostego, są wielocząstkowymi cukrami występującymi w roślinach. Redukują ilość cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i zawałowi serca.Przeciwdziałają rozwojowi bakterii fermentacyjnych i usuwają je z kałem, pomagają przy biegunkach, zapobiegają zatruciom min. ołowiem. Leczą rany wewnętrzne tj. wrzody i krwawienia, oraz zewnętrzne (wodny roztwór). Produkty bogate w pektyny:
skórka jabłka, biała błonka znajdująca się pod skórką cytryny, czereśnie, winogrona, porzeczki, agrest, maliny, morele,rodzynki, banany, pomidory.
Błonnik i pektyny, wraz z  witaminą C, wapniem i magnezem chronią przed zatruciami wywołanymi przez zatrute środowisko.

źródło: "Apteka natury" Jadwiga Górnicka

14 października 2012

Białko

Wpadła mi ostatnio w ręce książka Jadwigi Górnickiej "Apteka natury". Jest to kompleksowy poradnik dla osób zdrowych, które chcą zachować zdrowie, oraz dla osób chorych pragnących pragnących odzyskać siły witalne. Szczerze polecam wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie w sposób naturalny. 
Podzielę się dzisiaj z Wami kilkoma wiadomościami z tej właśnie książki. Dzisiaj na temat białka.

Białko jest jednym z podstawowych składników pokarmowych (oprócz węglowodanów i tłuszczów), oraz zasadniczym budulcem cytoplazmy, enzymów, hormonów i hemoglobiny. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w stresie, chorobach zakaźnych, przy braku snu, wykonywaniu ciężkiej pracy fizycznej, w stanach bólu, obawy i lęku. 

Urozmaicając pożywienie jesteśmy w stanie całkowicie pokryć zapotrzebowanie organizmu na białko. W naszej diecie powinny się więc znaleźć przede wszystkim jajka i mleko (oraz jego przetwory), a ponadto ryż, mięso, kasze, mąka, oraz rośliny strączkowe. Wartość białkową pokarmów podniesiemy łącząc ze sobą produkty z odpowiednich grup. Do bardzo dobrych połączeń należą chleb z serem i kasza z mlekiem. Rośliny strączkowe uzupełniają wartość białkową kasz ryżu, makaronu, mąki, kukurydzy, płatków zbożowych oraz nasion słonecznika, sezamu, dyni i orzechów. Produkty zbożowe uzupełniają się ze strączkowymi, serem, mlekiem i jajkami. Dobrym uzupełnieniem świeżych warzyw są ziarna sezamu, orzechy, kasza jaglana, ryż i kukurydza. Dodatek sera, mleka, twarogu lub jajek podnosi wartość białkową każdej potrawy. Przykłady dobrych połączeń:
* ryż z mlekiem - o 30% więcej białka niż gdy spożywamy te produkty osobno,
* ryż z fasolą - wzrost o 43%
* fasola lub groch i mąka pszenna ( w proporcjach 0,5:3 g) - wzrost o 33%
* fasola lub groch z kukurydzą (1,2 : 2 g) - wzrost o 50%
* ryż lub mąka z mlekiem w proszku (3 : 1/3) - wzrost o 13%
* 3 duże ziemniaki i 2 łyżki mleka w proszku - wzrost o 7%
* dodanie 2 łyżek mleka w proszku do szklanki mąki podnosi jej wartość białkową o 45%

Nadmierne spożywanie białka (norma wynosi 30 - 55 gram dziennie) powoduje przeciążenie wątroby i nerek co skutkuje ogólnym zatruciem organizmu. Gotowane białko wywołuje w przewodzie pokarmowym procesy gnilne, skutkujące wytwarzaniem toksyn. Część substancji toksycznych która nie jest wydalana z kałem jest wchłaniana przez komórki ciała i może powodować stany zapalne. Zatrucia białkowe powodują otępienie uczuciowe, osłabienie aktywności, zaburzenia procesów myślowych. Metodą leczenia takich zatruć jest głodówka. 
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej mleko i jego przetwory mają silne właściwości nawilżające oraz wychładzają organizm.