17 marca 2011

Kurkuma

Kurkumę stosuję... do czego tylko mogę :) 

Kurkuma - inaczej ostryż,jest popularną przyprawą, niestety w Polsce mało rozpowszechnioną. 
Posiada silne działanie żółciopędne i żółciotwórcze, rozkurczowe i przeciwzapalnie. Wyciąg z kurkumy pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, poprawia proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.
Piękny żółty kolor zawdzięcza kurkuminie - jest to aktywny składnik kurkumy, który ma silne działanie przeciwzapalne, przeciw nowotworowe i ochronne, jest silnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem), łagodzi dolegliwości związane ze zwyrodnieniowym zapaleniem stawów. Liczne badania udowodniły również właściwości hepatoprotekcyjne (ochraniające miąższ wątroby) i przeciwmiażdżycowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz