21 stycznia 2013

Naturalne wybielanie zębów

Szkliwo pokrywające zęby jest lekko porowate, dlatego tak łatwo przyklejają się do niego cząsteczki spożywanych produktów. Z tego samego powodu ulega  przebarwieniom. Na rynku istnieje wiele sposobów wybielania zębów, lecz są one drogie i mogą uszkodzić szkliwo. Ponadto trzeba je powtarzać co kilka miesięcy. 

Alternatywą mogą być naturalne sposoby. 
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że produkty o kwaśnym odczynie np. mięso, nabiał, napoje gazowane czy cytrusy, powodują, że szkliwo staje się bardziej porowate. Dlatego nie powinniśmy szczotkować zębów bezpośrednio po posiłku. Wystarczy odczekać pół godziny, aby szkliwo ponownie stwardniało. 

Naturalnymi wybielaczami są:

  • jabłka, gruszki, seler, marchew, kalafior, ogórki - duża ilość błonnika zawarta w tych produktach powoduje, że naturalnie czyszczą zęby.
  • sałata, szpinak i brokuły - zawierają składnik powodujący tworzenie się na zębach powłoki ochronnej.
  • sery - neutralizują kwasy, stymulują wytwarzanie śliny, oraz wzbogacają dietę o wapń i fosfor (szkliwo w 95% składa się z minerałów)
Skutecznym domowym sposobem na białe zęby jest pocieranie ich przez 45 sekund wewnętrzną, białą stroną skórki pomarańczy. Zawiera ona substancje chemiczne  wybielające szkliwo. Po upływie pół godziny zęby należy wyszczotkować. 
 
Innym sposobem jest nałożenie na zęby pasty zrobionej z truskawki roztartej z proszkiem do pieczenia. Pozostawiamy ją na 20 minut, po czym spłukujemy. Następnie należy odczekać 30 minut i umyć zęby.

Informacje ze strony Poczta Zdrowia 

1 komentarz:

  1. Chętnie wypróbuję te sposoby! Ktoś testował iwie który najlepszy?

    OdpowiedzUsuń