Jest polecany przez Światową Organizację Zdrowia ze względu na dobroczynny wpływ jaki wywiera nie tylko na higienę jamy ustnej, ale również na cały organizm. Jego włókna stosowane są przy produkcji niektórych past do zębów. Jest funkcjonalny, całkowicie ekologiczny i naturalny. A teraz konkretnie :)
- naturalny fluor chroni przed bakteriami, kwasami i próchnicą
- krzemionka delikatnie ściera i usuwa plamy
- żywica tworzy na zębach ochronną powłokę
- witamina C regeneruje tkanki
- sód działa bakteriobójczo
- jony fluoru i wapnia działają mineralizująco i bakteriobójczo
- alkaloidy zabijają bakterie
- tanina działa kojąco na bolące dziąsła.
Patyczki możemy stosować w każdym miejscu. Wystarczy:
- wypłukać patyczek pod bieżącą wodą
- obrać z jednego końca z kory na wysokość ok. 1 cm
- namoczyć w gorącej wodzie
- zmiażdżyć końcówkę (np. zębami) rozdzielając poszczególne włókna
- po użyciu wypłukać, osuszyć i odłożyć do opakowania.
To wszystko. Tylko tyle i aż tyle. Aha, jeszcze jedno - patyczki posiadają również walory smakowe. Mają delikatny posmak chrzanu.
Jeśli ktoś używał, proszę o opinie w komentarzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz