Imbir
Silnie rozgrzewa. Niezastąpiony przy pierwszych oznakach przeziębienia, oczym pisałam TUTAJ.
Pomocny przy nudnościach związanych z niestrawnością, chorobą lokomocyjną oraz chemioterapią.
Cynamon
O cynamonie pisałam TUTAJ. Przypomnę tylko, że działa bakteriobójczo, ułatwia trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Anyż
Przeciwdziała wzdęciom. Można zażywać w postaci herbatki:
1/2 łyżeczki zalać wrzątkiem i zaparzać 15 minut. Popijać kilka razy w ciągu dnia.
Czarny pieprz
Poprawia trawienie. Stymuluje wytwarzanie soków trawiennych i żółci.
Kardamon
Stymuluje żołądek, wspomagając trawienie.
Goździk
Przede wszystkim działa przeciwbólowo. Posiada również właściwości antybakteryjne, zmniejszające ryzyko infekcji.
Wszystkie te przyprawy doskonale smakują w grzanym winie. Przepis podaję poniżej.
Grzane wino
Źródło: Poczta Zdrowia
Silnie rozgrzewa. Niezastąpiony przy pierwszych oznakach przeziębienia, oczym pisałam TUTAJ.
Pomocny przy nudnościach związanych z niestrawnością, chorobą lokomocyjną oraz chemioterapią.
Cynamon
O cynamonie pisałam TUTAJ. Przypomnę tylko, że działa bakteriobójczo, ułatwia trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Anyż
Przeciwdziała wzdęciom. Można zażywać w postaci herbatki:
1/2 łyżeczki zalać wrzątkiem i zaparzać 15 minut. Popijać kilka razy w ciągu dnia.
Czarny pieprz
Poprawia trawienie. Stymuluje wytwarzanie soków trawiennych i żółci.
Kardamon
Stymuluje żołądek, wspomagając trawienie.
Goździk
Przede wszystkim działa przeciwbólowo. Posiada również właściwości antybakteryjne, zmniejszające ryzyko infekcji.
Wszystkie te przyprawy doskonale smakują w grzanym winie. Przepis podaję poniżej.
Grzane wino
- 1 litr czerwonego wina wlać do garnka. Podgrzac i dodać:
- Skórka otarta z cytryny i z połowy pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 50 ml likieru z czarnej porzeczki
- 40 gram brązowego cukru
- 30 gram miodu
Podgrzewać na małym ogniu 3-5 minut nie dopuszczając do wrzenia. Dodać:
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- 1 malutka szczypta gałki muszkatałowej
- 2 kapsułki kardamonu
- 4 ziarenka pieprzu
Podgrzewać 10 minut (nie gotować), odstawić na 2 godziny. Przecedzić i trzymać w lodówce do trzech dni
Źródło: Poczta Zdrowia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz