18 stycznia 2016

Przyprawy korzenne

Zima to czas kiedy z przyjemnością sięgamy po przyprawy takie jak cynamon, kardamon czy imbir. Intuicyjnie czujemy, że uprzyjemnią nam chłodne, zimowe wieczory. I nie mylimy się. Przyprawy korzenne nie tylko rozgrzewają, ale również bardzo silnie stymulują organizm do walki z wirusami i drobnoustrojami. 

Imbir
Silnie rozgrzewa. Niezastąpiony przy pierwszych oznakach przeziębienia, oczym pisałam TUTAJ.
Pomocny przy nudnościach związanych z niestrawnością, chorobą lokomocyjną oraz chemioterapią.

Cynamon
O cynamonie pisałam TUTAJ. Przypomnę tylko, że działa bakteriobójczo, ułatwia trawienie i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Anyż
Przeciwdziała wzdęciom. Można zażywać w postaci herbatki:
 1/2 łyżeczki zalać wrzątkiem i zaparzać 15 minut. Popijać kilka razy w ciągu dnia.

Czarny pieprz
Poprawia trawienie. Stymuluje wytwarzanie soków trawiennych i żółci.

Kardamon
Stymuluje żołądek, wspomagając trawienie.

Goździk
Przede wszystkim działa przeciwbólowo. Posiada również właściwości antybakteryjne, zmniejszające ryzyko infekcji.

Wszystkie te przyprawy doskonale smakują w grzanym winie. Przepis podaję poniżej.

Grzane wino


  • 1 litr czerwonego wina wlać do garnka. Podgrzac i dodać:
  • Skórka otarta z cytryny i z połowy pomarańczy
  • 1 laska cynamonu 
  • 50 ml likieru z czarnej porzeczki
  • 40 gram brązowego cukru  
  • 30 gram miodu
Podgrzewać na małym ogniu 3-5 minut nie dopuszczając do wrzenia. Dodać:

  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • 1 malutka szczypta gałki muszkatałowej
  • 2 kapsułki kardamonu
  • 4 ziarenka pieprzu
Podgrzewać 10 minut (nie gotować), odstawić na 2 godziny. Przecedzić i trzymać w lodówce do trzech dni

Źródło: Poczta Zdrowia 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz