Stewia to wyjątkowa roślina o słodkich liściach, od wielu lat używana jako naturalny słodzik oraz środek leczniczy.
Suszone liście są 30 – 40 razy słodsze od sacharozy (jedna łyżeczka odpowiada 1 szklance cukru)
Zalety stewii
(informacje znalezione na stronie Bioantidotum)
- Ma działanie antybakteryjne. Rany i stany zapalne goją się lepiej, egzemy, dermatozy i inne choroby ustępują.
- Normalizuje procesy fermentacyjne (rozkładające pokarm) w organizmie. Powoduje ustąpienie hipo – hiperglikemii.
- Pomaga w utrzymaniu higieny jamy ustnej, zwalczaniu próchnicy i problemów z dziąsłami
- Hamuje lub zatrzymuje rozwój grzybów Candida oraz innych pasożytów.
- Powstrzymuje również rozwój Streptococcus mutans, Protens vulgaris, Prendomonas carozinosa i innych szkodliwych mikroorganizmów.
- Nie zawiera prawie kalorii. Wspomaga odchudzanie.
- Jest antyoksydantem. Wiąże wolne rodniki, skutecznie obniża nadciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu we krwi
- Oczyszcza naczynia krwionośne i zwiększa ich elastyczność
- Działa pozytywnie na funkcjonowanie wątroby i trzustki, poprawia trawienie i zwiększa odporność na choroby infekcyjne
- Umożliwia dobry sen i wspomaga funkcjonowanie mózgu
- Działa pozytywnie przy problemach z tarczycą
- Podnosi odporność
- Usuwa z organizmu toksyny oraz radionuklidy
- Jest bardzo dobrym lekiem na schorzenia kobiece i dolegliwości okresu przekwitania (poziom hormonów ulega normalizacji)
- Pomaga rozładować stres, wspomaga witalność i dodaje energii
- Jest polecana do stosowania przy chorobach nowotworowych (jako zamiennik cukru rafinowanego)
Świeże lub suszone liście możemy dodać do sałatek albo do gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz