04 marca 2011

Stewia - naturalny słodzik

Zainteresowała mnie ostatnio ta niezwykła roślina między innymi dla tego, że bez większych problemów można hodować ją na parapecie lub w ogródku, a jej wysuszonych liści używać do słodzenia.

Stewia to wyjątkowa roślina o słodkich liściach, od wielu lat używana jako naturalny słodzik oraz środek leczniczy. Suszone liście są 30 – 40 razy słodsze od sacharozy (jedna łyżeczka odpowiada 1 szklance cukru)

Zalety stewii 
(informacje znalezione na stronie Bioantidotum)

  • Ma działanie antybakteryjne. Rany i stany zapalne goją się lepiej, egzemy, dermatozy i inne choroby ustępują.
  • Normalizuje procesy fermentacyjne (rozkładające pokarm) w organizmie. Powoduje ustąpienie hipo – hiperglikemii.
  • Pomaga w utrzymaniu higieny jamy ustnej, zwalczaniu próchnicy i problemów z dziąsłami
  • Hamuje lub zatrzymuje rozwój grzybów Candida oraz innych pasożytów.
  • Powstrzymuje również rozwój Streptococcus mutans, Protens vulgaris, Prendomonas carozinosa i innych szkodliwych mikroorganizmów.
  • Nie zawiera prawie kalorii. Wspomaga odchudzanie.
  • Jest antyoksydantem. Wiąże wolne rodniki, skutecznie obniża nadciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu we krwi
  • Oczyszcza naczynia krwionośne i zwiększa ich elastyczność
  • Działa pozytywnie na funkcjonowanie wątroby i trzustki, poprawia trawienie i zwiększa odporność na choroby infekcyjne
  • Umożliwia dobry sen i wspomaga funkcjonowanie mózgu
  • Działa pozytywnie przy problemach z tarczycą
  • Podnosi odporność
  • Usuwa z organizmu toksyny oraz radionuklidy
  • Jest bardzo dobrym lekiem na schorzenia kobiece i dolegliwości okresu przekwitania (poziom hormonów ulega normalizacji)
  • Pomaga rozładować stres, wspomaga witalność i dodaje energii
  • Jest polecana do stosowania przy chorobach nowotworowych (jako zamiennik cukru rafinowanego)
Świeże lub suszone liście możemy dodać do sałatek albo do gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz