14 listopada 2012

Odtrutki pokarmowe


Każdy nie raz doświadczył nieprzyjemnych skutków spożywania niewłaściwych dla nas pokarmów, t.j. wzdęcia, nudności, uczucie ciężkości. W Ayurvedzie znane są sposoby pomagające złagodzić te dolegliwości, co może przydać się w czasie nadchodzących świąt :)
Odtrutek powinno się używać podczas przygotowania potraw lub ich jedzenia.
NABIAŁ

ser
jajka
lody
kwaśna śmietana
jogurt
Pieprz czarny, turecki i chili
pietruszka, cebula, kurkuma
goździki lub kardamon
kolendra i kardamon
kminek lub imbir
RYBY I MIĘSO

ryby
czerwone mięso
Orzech kokosowy, limona, cytryna
goździki, pieprz turecki lub chili
ZBOŻA

owies
ryż
pszenica
Kurkuma, gorczyca i kminek
goździki lub pieprz ziarnisty
imbir
WARZYWA

strączkowe
kapusta
czosnek
zielona sałata
cebula
ziemniaki
pomidory
Czosnek, goździki, pieprz czarny i turecki, imbir sól kamienna lub chili
gotowanie w oleju słonecznikowym z kurkumą i ziarnami gorczycy
utarty orzech kokosowy i cytryna
oliwa z oliwek z sokiem cytrynowym
gotowanie lub sól, cytryna, jogurt i ziarna gorczycy
ghee z pieprzem
limona i kminek
OWOCE

awokado
banany
suszone owoce
mango
melon
Kurkuma, cytryna, czosnek i czarny pieprz
kardamon
moczyć w wodzie
ghee z kardamonem
tarty orzech kokosowy z kolendrą
ORZECHY I NASIONA

orzechy
masło arachidowe
nasiona
Namoczyć na noc i gotować w oleju sezamowym z chili
imbir i prażony, sproszkowany kminek
moczyć i przypiekać aby były lżejsze
RÓŻNE

alkohol
czarna herbata
kofeina
czekolada
kawa
prażona kukurydza
słodycze
tytoń
Żuć pół łyżeczki nasion kminku lub 1-2 nasiona kardamonu
imbir
sproszkowana gałka muszkatołowa z kardamonem
kardamon z kminkiem
sproszkowana gałka muszkatołowa z kardamonem
dodać ghee
sproszkowany suszony imbir
kłącze tataraku i nasiona selera

Na podstawie:  V. Lad „Ajurveda starożytna medycyna dalekiego wschodu”

11 listopada 2012

Pożyteczne mikroorganizmy

Dbając o czysty dom, zachęceni reklamami sięgamy po co raz to nowsze środki usuwające z naszego otoczenia wszelkie bakterie i mikroorganizmy. Nie jesteśmy świadomi, że pozbywamy się również tych niezbędnych dla naszego zdrowia. Możemy temu zapobiec zasiedlając wyczyszczone powierzchnie przyjaznymi mikroorganizmami. W 1982 roku Teruo  Higa z Uniwersytetu na Okinawie opracował kombinację kultur bakterii, które występują w środowisku naturalnym, zwanych w skrócie EM (efektywne mikroorganizmy). Są to przede wszystkim: kwas mlekowy, bakterie fotosyntetyzujące i drożdże. Początkowo stosowano je jedynie w rolnictwie i ogrodnictwie, ale na rynku można znaleźć co raz więcej tego typu środków służących do utrzymania czystości w domu. 
EM wydzielają duże ilości składników odżywczych, pochłaniają i i neutralizują zanieczyszczenia, zwalczają bakterie chorobotwórcze. Z powodzeniem można je stosować do sprzątania, prania, czy neutralizowania nieprzyjemnych zapachów. 
Ze względu na naturalne pochodzenie, EM są całkowicie bezpieczne nawet dla alergików.