27 kwietnia 2011

Miód

Poniższe informacje zaczerpnęłam z artykułu Ajurwedyjskie leczenie miodem

Miód pszczeli należy do najbardziej cenionych środków spożywczych. Był poszukiwanym środkiem używanym do słodzenia napojów. Stosowano go już od tysiącleci, a najstarszy wizerunek zbieracza miodu liczy sobie prawie piętnaście tysięcy lat i został odkryty w 1919 roku w jaskini w pobliżu hiszpańskiego miasta Walencja. Podobne rysunki znaleziono w Afryce Południowej i Indiach.

Aby wyprodukować 1 kg miodu pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów, a później poddać go w ulu wielu zabiegom. Świeży miód jest płynny, następnie w miarę upływu czasu zaczyna krystalizować.


Właściwości lecznicze
Podstawową dawką miodu dla wszystkich jest jedna łyżka stołowa (20 gramów) dziennie. Osoby zagrożone pylicą mogą spożywać dawkę podwyższoną. 
Niemowlętom, oraz osobom które  po spożyciu miodu odczuwają ból żołądka, ciężar lub podrażnienie (nie tolerują drożdżaków i kwasów organicznych) podajemy miód rozpuszczony w wodzie. Dzieci do lat 4 powinny spożywać nie więcej niż 7 gramów (łyżeczka od herbaty) miodu dziennie.
Miód zmniejsza trujące działanie używek takich jak herbata, kawa, tytoń czy alkohol. Zwiększone dawki miodu, 2-5 łyżek stołowych dziennie są zalecane osobom w starszym wieku, rekonwalescentom, zwłaszcza po leczeniu antybiotykami. Jest bardzo dobrą odżywką dla serca. Leczenie miodem pomaga również bardzo przy schorzeniach wątroby. Miód powinien być stosowany we wszystkich chorobach infekcyjnych jak grypa, katar, przeziębienie, biegunka i podobne. Miód jest także dobrym lekiem na katary sienne. Profilaktycznie radzi się żuć plasterki miodu przez 5 dni 1-2 razy dziennie na 2 miesiące przed spodziewanym atakiem kataru siennego, który po takiej kuracji profilaktycznej zwykle już nie występuje.
Kuracja miodowa jest skuteczna w przypadku osób przemęczonych pracą umysłową, zestresowanych, apatycznych, opanowanych brakiem aktywności życiowej.
Miód spadziowy (spadź - to substancja wydalana przez mszyce żerujące na drzewach) przeciwdziała skutkom napromieniowania. 
Poleca się spożywanie miodu w roztworze przegotowanej wody (co Ayurweda zwie napojem SOMA). Najlepiej przygotować sobie taki napój wieczorem i wypić rano małymi łyczkami na czczo. Powinien być ciepły, ale podgrzewając nie należy przekraczać temperatury 41 stopni.
W miodzie występuje 21 biopierwiastków takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan i inne. Glukoza i fruktoza zawarte w miodzie to cukry proste, łatwo przyswajalne przez organizm i nietoksyczne jak sacharoza w zwykłym cukrze białym. 
Miody zawierające dużo glukozy:
•miód wielokwiatowy
•miód rzepakowy
•miód malinowy
- będą najlepsze dla osób o chorym sercu czy wątrobie.
 
Miody zawierające dużo fruktozy a mało glukozy:
•miód akacjowy
- są odpowiednie dla diabetyków.
 
Miody zasobne w biopierwiastki:
•miód spadziowy
•miód gryczany
- polecamy dzieciom, osobom anemicznym, rekonwalescentom po operacjach.
 
Miody zawierające najmniej aminokwasów i biopierwiastków:
•miód rzepakowy
•miód akacjowy
- są najodpowiedniejsze dla osób ze schorzeniami nerek i przewodu moczowego.
 
Miody o dużej zawartości inhibin:
•miód lipowy
•miód gryczany
•miód koniczynowy
- są najlepsze dla osób gorączkujących i w schorzeniach infekcyjnych takich jak grypa czy przeziębienie.
 
Miody dla regeneracji i rewitalizacji:
•miód wrzosowy
- polecany jest dla osób starszych, po 40 roku życia.

Miód - Praktyczne Porady:
•Kupuj miód skrystalizowany. Miód "lejący się" od nieznanego sprzedawcy zwykle bywa sfałszowany.
•Nie podgrzewaj miodu i nie dodawaj do napojów o temperaturze powyżej 40 stopni.
•Trzymaj miód w temperaturze ok. 14 stopni, szczelnie zakręcony, bez dostępu światła i w miejscu suchym.
•Miód przechowywany w temperaturze ponad 20 stopni może się na wierzchu krystalizować.
•Krystalizacja miodu musi być jednolita.
•Miód o konsystencji ciągliwej "lejącej się" jest zwykle fałszywy.
•Miód zbyt długo lejący się - może być uprzednio sfałszowany przez podgrzanie.
•Najlepiej spożywaj miód rano - rozpuszczony wieczorem w zimnej wodzie.
•Nie używaj do kontaktu z miodem metalowych łyżek!

 Więcej ciekawych informacji na temat miodu, jego rodzajach i zastosowaniach znajdziecie na stronie Ezoter




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz