06 listopada 2011

Miody Manuka

Ostatnio wpadła mi w ręce ulotka dotycząca miodu Manuka. Pisałam już wcześniej o dobroczynnych właściwościach miodów, ale ten jest zupełnie wyjątkowy. Niestety cena też jest wyjątkowa :) 


Miód Manuka produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewów Manuka rosnących w Nowej Zelandii. Z jego dobroczynnych właściwości od wielu lat korzystają Maorysi, którzy odkryli silne działanie antybakteryjne. Aktywny składnik miodów Manuka  - methylogloxal - doskonale radzi sobie z gronkowcem, paciorkowcem,  oraz helicobacter i to w sytuacjach, kiedy zawiodły wszelkie inne lekarstwa. Jak każdy inny miód podnosi odporność, zapobiega infekcjom bakteryjnym, przeziębieniom.
Spotkałam się z wieloma pozytywnymi opiniami. Niestety bardzo wysoka cena na pewno jest barierą nie do przekroczenia dla przeciętnego obywatela. Dlatego polecam na przykład miód z kurdybanka, który chociaż bardzo trudny do zdobycia, posiada silne działanie antybakteryjne. Ciekawy artykuł na ten temat znalazłam na stronie Pszczeli Park

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz