Jeszcze kilkadziesiąt lat temu był częstym gościem w przydomowych ogródkach. Obecnie spotykany jest o wiele rzadziej, ale powoli wraca do łask. A to ze względu na odkryte właściwości leczenia migreny.
Świeże liście i suszone koszyczki kwiatowe zawierają gorycze, garbniki, śluz a przede wszystkim olejek eteryczny.
Według amerykańskich badań wyciąg ze świeżej rośliny blokuje zwężenie naczyń zapobiegając bólom głowy. Po za tym jest to środek bakterio- i grzybobójczy, przeciwrobaczy, przeciwzapalny, przeciwskurczowy i uspokajający. Może być stosowany pomocniczo w leczeniu nowotworów.
Odwar stosujemy do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych oraz do okładów przy drobnych skaleczeniach i obrzękach.
Spożywanie świeżych liści ograniczamy od 1 do 4 sztuk dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz