05 lipca 2011

Kuchnia Pięciu Przemian cz. 2

c.d.

Każdy z pięciu elementów (przypomnijmy - Drzewo, Ogień, Metal, Ziemia i Woda) powiązany jest z konkretnym smakiem i odpowiada za określone narządy w naszym organizmie. Tak więc:
  1. Drzewo - smak kwaśny. W tradycyjnej medycynie chińskiej wiązane jest z wiosną, czyli narodzinami, początkiem. Odpowiada za wątrobę i woreczek żółciowy.
  2. Ogień - smak gorzki. Związany z najgorętszą porą roku, czyli latem. Ma bardzo duży wpływ na jelito cienkie, serce oraz osierdzie.
  3. Ziemia - smak słodki, powiązany z późnym latem. Pozytywnie wpływa na żołądek i śledzionę.
  4. Metal - jest odzwierciedleniem jesieni i charakteryzuje się ostrym smakiem. Wpływa na pracę jelita grubego i płuc.
  5. Woda - pierwiastek ten związany jest z zimą i słonym smakiem. Odpowiada za pracę nerek i pęcherza moczowego. 

Woda jest ostatnim elementem pięciu przemian i jednocześnie początkiem, ponieważ "odżywia" drzewo. 
Jeżeli chcemy wzmocnić w naszym organizmie określony narząd, przygotowując posiłek cykl zakańczamy dodając ten smak, który powiązany jest z tym narządem.

c.d.n.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz