20 września 2011

Poprawiamy pamięć i koncentrację.

 Mam w domu bardzo żywego ośmiolatka, dlatego z zainteresowaniem śledzę wszelkie wiadomości dotyczące poprawy koncentracji i wyciszenia. Ostatnio spotkałam się z bardzo ciekawym artykułem na ten temat.

Naukowcy ustalili, że stan naszego umysłu jest ściśle powiązany z dietą. Najsilniej działają  czarne jagody i kakao, które jeszcze kilka godzin po spożyciu wspomagają koncentrację. Produkty te, podobnie jak zielona herbata i wino,  zawierają flawonoidy. Istnieje przypuszczenie, że związki te aktywują enzym, który zwiększa przepływ krwi do mózgu. Natomiast nastój poprawią i pomogą w depresji ciemnozielone warzywa jedzone codziennie przez wiele dni. 
Podstawą tych badań była teza, że funkcjonowanie mózgu zależne jest od ilości witamin i soli mineralnych dostarczanych w pożywieniu. A to wpływa bezpośrednio na nastrój i postrzeganie świata.
Naukowcy sugerują, że produkty wysokobiałkowe w rodzaju mięsa, mleka jajek i ryb mogą poprawiać naszą zdolność koncentracji i czujność. Przeciwnie, żywność bogata w węglowodany, jak ziemniaki i chleb zdają się wiązać z relaksacją. 
Ananas i cytryna są bogate w witaminę C, która poprawia pamięć i ułatwia przyswajanie żelaza, które z kolei odpowiada za transport tlenu. Odpowiednia dawka tlenu powoduje, że nie jesteśmy zmęczeni i łatwiej zapamiętujemy.
Zawarta w bananach tyrozyna zwiększa zdolność koncentracji, a truskawki dzięki pektynie podnoszą odporność na stres.
Cebula pomaga w ukrwieniu mózgu, a kapusta zmniejszy naszą nerwowość przez spowolnienie aktywności tarczycy. 
Rośliny strączkowe i ziarna są źródłem lecytyny, która poprawia pamięć, oraz magnezu kojącego nerwy.
Mangan, który możemy znaleźć w np. w grzybach, cykorii i szpinaku sprawi, że duża dawka cukru nie uśpi nas.

Menu stymulujące mózg:

Przystawka: sałatka z makreli (bogata w białko i tłuszcze);

Danie główne: Pieczona jagnięcina z soczewicą i brokułami (niewiele węglowodanów, dużo białka, witamin i minerałów);

Deser: mieszanka owoców leśnych (bogatych we flawonoidy poprawiające przepływ krwi do mózgu);

Dodatkowo: czarna herbata (flawonoidy);

Witamina C i E oraz flawonoidy poprawią dopływ krwi do mózgu.

Menu uspokajające:

Przystawka: sałatka ziemniaczana z brokułami (bogata w węglowodany i witaminy, mało białka);

Danie główne: pasta marinara podana z cykorią albo kapustą włoską (dużo węglowodanów, mało białka, w warzywach wiele witamin i minerałów);

Deser: Sałatka owocowa z sosem custard (bogata w cukier, kalorie, ale i składniki odżywcze).

Posiłek zdrowy w graniach rozsądku, zawierający dodatkowe węglowodany uwalniające serotoninę – związek uspokajający mózg.

c.d.n.

Źródło: Fabryka Dobrej Energii , Akademia MEM

1 komentarz: