Podzielę się dzisiaj z Wami kilkoma wiadomościami z tej właśnie książki. Dzisiaj na temat białka.
Białko jest jednym z podstawowych składników pokarmowych (oprócz węglowodanów i tłuszczów), oraz zasadniczym budulcem cytoplazmy, enzymów, hormonów i hemoglobiny. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w stresie, chorobach zakaźnych, przy braku snu, wykonywaniu ciężkiej pracy fizycznej, w stanach bólu, obawy i lęku.
Urozmaicając pożywienie jesteśmy w stanie całkowicie pokryć zapotrzebowanie organizmu na białko. W naszej diecie powinny się więc znaleźć przede wszystkim jajka i mleko (oraz jego przetwory), a ponadto ryż, mięso, kasze, mąka, oraz rośliny strączkowe. Wartość białkową pokarmów podniesiemy łącząc ze sobą produkty z odpowiednich grup. Do bardzo dobrych połączeń należą chleb z serem i kasza z mlekiem. Rośliny strączkowe uzupełniają wartość białkową kasz ryżu, makaronu, mąki, kukurydzy, płatków zbożowych oraz nasion słonecznika, sezamu, dyni i orzechów. Produkty zbożowe uzupełniają się ze strączkowymi, serem, mlekiem i jajkami. Dobrym uzupełnieniem świeżych warzyw są ziarna sezamu, orzechy, kasza jaglana, ryż i kukurydza. Dodatek sera, mleka, twarogu lub jajek podnosi wartość białkową każdej potrawy. Przykłady dobrych połączeń:
* ryż z mlekiem - o 30% więcej białka niż gdy spożywamy te produkty osobno,
* ryż z fasolą - wzrost o 43%
* fasola lub groch i mąka pszenna ( w proporcjach 0,5:3 g) - wzrost o 33%
* fasola lub groch z kukurydzą (1,2 : 2 g) - wzrost o 50%
* ryż lub mąka z mlekiem w proszku (3 : 1/3) - wzrost o 13%
* 3 duże ziemniaki i 2 łyżki mleka w proszku - wzrost o 7%
* dodanie 2 łyżek mleka w proszku do szklanki mąki podnosi jej wartość białkową o 45%
Nadmierne spożywanie białka (norma wynosi 30 - 55 gram dziennie) powoduje przeciążenie wątroby i nerek co skutkuje ogólnym zatruciem organizmu. Gotowane białko wywołuje w przewodzie pokarmowym procesy gnilne, skutkujące wytwarzaniem toksyn. Część substancji toksycznych która nie jest wydalana z kałem jest wchłaniana przez komórki ciała i może powodować stany zapalne. Zatrucia białkowe powodują otępienie uczuciowe, osłabienie aktywności, zaburzenia procesów myślowych. Metodą leczenia takich zatruć jest głodówka.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej mleko i jego przetwory mają silne właściwości nawilżające oraz wychładzają organizm.
Urozmaicając pożywienie jesteśmy w stanie całkowicie pokryć zapotrzebowanie organizmu na białko. W naszej diecie powinny się więc znaleźć przede wszystkim jajka i mleko (oraz jego przetwory), a ponadto ryż, mięso, kasze, mąka, oraz rośliny strączkowe. Wartość białkową pokarmów podniesiemy łącząc ze sobą produkty z odpowiednich grup. Do bardzo dobrych połączeń należą chleb z serem i kasza z mlekiem. Rośliny strączkowe uzupełniają wartość białkową kasz ryżu, makaronu, mąki, kukurydzy, płatków zbożowych oraz nasion słonecznika, sezamu, dyni i orzechów. Produkty zbożowe uzupełniają się ze strączkowymi, serem, mlekiem i jajkami. Dobrym uzupełnieniem świeżych warzyw są ziarna sezamu, orzechy, kasza jaglana, ryż i kukurydza. Dodatek sera, mleka, twarogu lub jajek podnosi wartość białkową każdej potrawy. Przykłady dobrych połączeń:
* ryż z mlekiem - o 30% więcej białka niż gdy spożywamy te produkty osobno,
* ryż z fasolą - wzrost o 43%
* fasola lub groch i mąka pszenna ( w proporcjach 0,5:3 g) - wzrost o 33%
* fasola lub groch z kukurydzą (1,2 : 2 g) - wzrost o 50%
* ryż lub mąka z mlekiem w proszku (3 : 1/3) - wzrost o 13%
* 3 duże ziemniaki i 2 łyżki mleka w proszku - wzrost o 7%
* dodanie 2 łyżek mleka w proszku do szklanki mąki podnosi jej wartość białkową o 45%
Nadmierne spożywanie białka (norma wynosi 30 - 55 gram dziennie) powoduje przeciążenie wątroby i nerek co skutkuje ogólnym zatruciem organizmu. Gotowane białko wywołuje w przewodzie pokarmowym procesy gnilne, skutkujące wytwarzaniem toksyn. Część substancji toksycznych która nie jest wydalana z kałem jest wchłaniana przez komórki ciała i może powodować stany zapalne. Zatrucia białkowe powodują otępienie uczuciowe, osłabienie aktywności, zaburzenia procesów myślowych. Metodą leczenia takich zatruć jest głodówka.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej mleko i jego przetwory mają silne właściwości nawilżające oraz wychładzają organizm.
Bardzo ciekawy artykuł!
OdpowiedzUsuń