warzywa, świeże owoce, grube kasze, razowy chleb i otręby.Te ostatnie można dodawać do twarogów, jogurtów czy sałatek.
Pektyny w przeciwieństwie do błonnika, który zbudowany jest z cukru prostego, są wielocząstkowymi cukrami występującymi w roślinach. Redukują ilość cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i zawałowi serca.Przeciwdziałają rozwojowi bakterii fermentacyjnych i usuwają je z kałem, pomagają przy biegunkach, zapobiegają zatruciom min. ołowiem. Leczą rany wewnętrzne tj. wrzody i krwawienia, oraz zewnętrzne (wodny roztwór). Produkty bogate w pektyny:
skórka jabłka, biała błonka znajdująca się pod skórką cytryny, czereśnie, winogrona, porzeczki, agrest, maliny, morele,rodzynki, banany, pomidory.
Błonnik i pektyny, wraz z witaminą C, wapniem i magnezem chronią przed zatruciami wywołanymi przez zatrute środowisko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz