30 października 2016

Joy Day - napoje probiotyczne

Joy Day Owoce Lasu
     Co raz więcej mówi się o tym że prawidłowa flora bakteryjna w jelitach wpływa nie tylko na nasze zdrowie ale również na samopoczucie. Dzieje się tak dlatego, że 90% serotoniny (hormonu szczęścia) produkowane jest w komórkach nabłonka jelitowego.

Odporność zaczyna się w jelitach.



Jelitowa flora bakteryjna odpowiedzialna jest przede wszystkim za prawidłowe trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Jednocześnie blokuje wchłanianie przez ściany jelita substancji patogennych, które mogłyby przeniknąć do naszego krwiobiegu. Pożyteczne bakterie chronią nas również przed atakiem bakterii szkodliwych współzawodnicząc z nimi o substancje odżywcze i stwarzając warunki niesprzyjające rozwojowi patogenów. 



Od jelit do ... depresji?


Wysoki poziom hormonu szczęścia, który mogą nam zapewnić prawidłowo funkcjonujące jelita, spowoduje że będziemy bardziej odporni na stres, stany lękowe czy depresję. Odpowiednia ilość pożytecznych bakterii usprawni wchłanianie substancji odżywczych, co doskonale wpłynie na funkcjonowanie naszego mózgu. 


Tak więc w wielkim skrócie - jeśli zadbamy o odpowiedni poziom pożytecznych bakterii w naszych jelitach poprawi się nie tylko nasze zdrowie, ale również samopoczucie i jakość życia.



Przyjazne bakterie kwasu mlekowego są odpowiedzialne min. za:

- wytwarzanie witamin z grupy B i witaminę K
- uszczelnianie jelit
- redukują alergie
- zwiększają przyswajalność minerałów
- zwiększają kwasowość co chroni nas przed anemią, osteoporozą, spadkiem odporności
- niszczą bakterie, wirusy i grzyby, w tym Candida
- produkują glukozaminy poprawiające jakość kolagenu i płynu stawowego, dzięki czemu kolana przestają "trzeszczeć" a zmarszczki stają się płytsze.

Źródła pożytecznych bakterii


- kiszone warzywa

- fermentowane produkty mleczne
- fermentowane produkty sojowe

JOY DAY


Szukając urozmaicenia w codziennej diecie moich dzieciaków, natknęłam się na napoje probiotyczne Joy Day. Wydały mi się dobrą alternatywą dla kiszonek i jogurtów, więc bez wahania zamówiłam eko koncentrat Joy Day OWOCE LASUOd kilku dni podaję go razem z napojami i dzieciaki nie protestują :) Ma bardzo przyjemny zapach i kwaskowaty smak. 


Informacje ze strony producenta



Koncentraty charakteryzują się wysoką aktywnością bakteriobójczą - składniki preparatu posiadają właściwości antagonistyczne w stosunku do mikroorganizmów chorobotwórczych w tym drobnoustrojów powodujących zakażenia u osób z obniżoną odpornością (Pseudomonas aeruginosa); zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność i powodujących zakaźną listeriozę (Listeria monocytogenes); Salmonelli powodującej zatrucia pokarmowe; gronkowca złocistego bakterii chorobotwórczej odpowiedzialnej za wiele zakażeń; Escherichia colli mogących powodować u człowieka uciążliwe zakażenia i takie schorzenia jak zatrucia pokarmowe, zaburzenia pooperacyjne, czy szpitalne zapalenia płuc oraz charakteryzują się odpornością na antybiotyki z grupy streptomycyna i tetracykliny, skuteczną ochroną przed patogenami grzybowymi odpowiedzialnymi za produkcję niebezpiecznych mykotoksyn, odpornością bakterii probiotycznych i ich zdolnością do przeżywania w agresywnych warunkach przewodu pokarmowego człowieka. 
Koncentrat napoju zawiera w swym składzie znaczne ilości probiotycznych, żywych kultur kompleksu symbiotycznych bakterii (min (2x107jtk/ml.) Ich odpowiednio dobrany zestaw tworzy konsorcjum bakterii z grupy Lactobacillus i Bifidobakterium, które zasila produkt swymi prozdrowotnymi metabolitami takimi jak witaminy, minerały, kwasy organiczne i antyoksydanty. 

Koncentraty napojów probiotycznych serii JOY DAY uzyskiwane są poprzez całkowicie naturalny proces fermentacji bezmlecznych składników roślinnych i probiotycznej flory bakteryjnej. 
Obecne są w nich antyoksydanty, witaminy, minerały oraz 12 związków wykazujących prozdrowotne i antyseptyczne właściwości.  

Skład: Kompleks żywych kultur bakterii probiotycznych (66,7%) w tym: (Lactobacillus casei LMG P-17504; L. plantarum LMG P-21020 i LMG P-21021; L. delbruecki ssp. bulgaricus LMG P-21905; L. acidophilus LMG P-21904; L. rhamnosus LMG P-21380, LMG P-23699 i DSM 16605; L. fermentum; L. lactis; Bifidobakterium breve LMG P-17500 i LMG P-17501; B. animals ssp. lactis LMG P-17502; B. longum DSM 16603; S. thermophilus LMG P-21908 i LMG P-17225), ekstrakt procesu fermentacji roślin ziołowych i owoców (33,3%):liści jeżyny (16,6%), liści czarnej porzeczki (16,6%), liści poziomki (16,6%), ziela skrzypu (16,6%), owocu czarnej porzeczki (16,6%) i jeżyny (16,6%) oraz kompleks żywych kultur bakterii probiotycznych.

Na razie stosujemy zbyt krótko, aby potwierdzić działanie. Jednego jestem pewna - nie zaszkodzi :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz