23 listopada 2016

Czarnuszka - "złoto faraonów"

http://www.flickr.com/photos/16312207@N00/490301983/ Nigella sativa      Czarnuszka siewna (Nigella sativa) jest ziołem docenianym już w starożytności. Uważano wtedy, że "potrafi wyleczyć wszystko oprócz śmierci", a współczesne badania potwierdziły jej właściwości lecznicze.

Czarnuszka jest rośliną z rodziny jaskrowatych. Osiąga do 50 centymetrów wysokości, posiada białe lub niebieskie kwiaty z błękitnym unerwieniem, oraz czarne owoce. Jej ojczyzną jest Azja Zachodnia i Europa Południowo-Wschodnia, jednak bywa uprawiana również w Polsce.
Czarnuszka znana jest również pod nazwą czarny kminek, kąkolnica lub czarnucha. Mnie osobiście urzekły jej piękne kwiaty.


Surowce lecznicze

Surowcem są nasiona, oraz wytwarzany z nich olej. Nasiona zbieramy w połowie września, kiedy większość mieszków zmieni kolor na brunatny.


Związki czynne

Zarówno nasiona jak i olej zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, olejek lotny, węglowodany, białko, alkaloidy, flawonoidy, saponiny i tymochinon. Nasiona zawierają również beta-karoten, witaminy A, E, F, witaminy z grupy B, oraz magnez, wapń, żelazo, potas, selen, cynk. 

Zastosowanie i działanie

Badania wykazują że związki zawarte w czarnuszce (głównie tymochinon) pomagają niszczyć komórki rakowe i hamują ich wzrost, jednocześnie zapobiegają uszkodzeniom wywoływanym radioterapią. Tymochinon posiada również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyalergiczne oraz przeciw-wrzodowe. 
Olej z czarnuszki skutecznie zwalcza pasożyty, takie jak tasiemiec, owsiki, włosień kręty.
Zawarty w nasionach olejek lotny oraz tymochinon obniżają poziom glukozy i zwiększają wydzielanie insuliny, natomiast kwercetyna normalizuje poziom glukozy we krwi.
Związki występujące w nasionach czarnuszki zwiększają liczbę limfocytów i makrofagów wzmacniając układ odpornościowy. 
Czarnuszka doskonale wpływa na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, oraz zapobiega miażdżycy i anemii. 
Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy astmy.
Czarnuszka pomoże kobietom cierpiącym na bóle menstruacyjne. Jej nasiona zawierają malantynę i nigellon, które działają przeciwbólowo i przeciwskurczowo. Pomoże również wyregulować cykl miesiączkowy. 
Nasiona czarnuszki oczyszczają organizm z toksyn oraz zwalczają bakterie wywołujące chorobę wrzodową.
Długotrwałe stosowanie czarnuszki poprawia samopoczucie, usprawnia procesy myślenia (zapamiętywanie i uczenie się), spowalnia rozwój choroby Alzheimera.

KOSMETYKA

Olej z czarnuszki opóźnia procesy starzenia, zmiękcza, nawilża i wygładza skórę. Wspaniale działa na przesuszone i zniszczone włosy. 
Stosowany do masażu rozluźnia mięśnie i działa przeciwbólowo. 
Olej z czarnuszki tradycyjnie stosowany jest w trądziku, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypkach (także na tle bakteryjnym), poparzeniu słonecznym.

KUCHNIA

Nasiona czarnuszki mają bardzo intensywny, pieprzny, korzenny smak. Używane są przede wszystkim jako dodatek do pieczywa i przetworów warzywnych. Doskonale komponują się z twarogiem, marynatami i sałatkami. 

Źródło: "Natura i ty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz