Czarnuszka jest rośliną z rodziny jaskrowatych. Osiąga do 50 centymetrów wysokości, posiada białe lub niebieskie kwiaty z błękitnym unerwieniem, oraz czarne owoce. Jej ojczyzną jest Azja Zachodnia i Europa Południowo-Wschodnia, jednak bywa uprawiana również w Polsce.
Czarnuszka znana jest również pod nazwą czarny kminek, kąkolnica lub czarnucha. Mnie osobiście urzekły jej piękne kwiaty.
Surowce lecznicze
Surowcem są nasiona, oraz wytwarzany z nich olej. Nasiona zbieramy w połowie września, kiedy większość mieszków zmieni kolor na brunatny.
Związki czynne
Zarówno nasiona jak i olej zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, olejek lotny, węglowodany, białko, alkaloidy, flawonoidy, saponiny i tymochinon. Nasiona zawierają również beta-karoten, witaminy A, E, F, witaminy z grupy B, oraz magnez, wapń, żelazo, potas, selen, cynk.
Zastosowanie i działanie
Badania wykazują że związki zawarte w czarnuszce (głównie tymochinon) pomagają niszczyć komórki rakowe i hamują ich wzrost, jednocześnie zapobiegają uszkodzeniom wywoływanym radioterapią. Tymochinon posiada również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyalergiczne oraz przeciw-wrzodowe.
Olej z czarnuszki skutecznie zwalcza pasożyty, takie jak tasiemiec, owsiki, włosień kręty.
Zawarty w nasionach olejek lotny oraz tymochinon obniżają poziom glukozy i zwiększają wydzielanie insuliny, natomiast kwercetyna normalizuje poziom glukozy we krwi.
Związki występujące w nasionach czarnuszki zwiększają liczbę limfocytów i makrofagów wzmacniając układ odpornościowy.
Czarnuszka doskonale wpływa na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, oraz zapobiega miażdżycy i anemii.
Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy astmy.
Czarnuszka pomoże kobietom cierpiącym na bóle menstruacyjne. Jej nasiona zawierają malantynę i nigellon, które działają przeciwbólowo i przeciwskurczowo. Pomoże również wyregulować cykl miesiączkowy.
Nasiona czarnuszki oczyszczają organizm z toksyn oraz zwalczają bakterie wywołujące chorobę wrzodową.
Długotrwałe stosowanie czarnuszki poprawia samopoczucie, usprawnia procesy myślenia (zapamiętywanie i uczenie się), spowalnia rozwój choroby Alzheimera.
KOSMETYKA
Olej z czarnuszki opóźnia procesy starzenia, zmiękcza, nawilża i wygładza skórę. Wspaniale działa na przesuszone i zniszczone włosy.
Stosowany do masażu rozluźnia mięśnie i działa przeciwbólowo.
Olej z czarnuszki tradycyjnie stosowany jest w trądziku, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypkach (także na tle bakteryjnym), poparzeniu słonecznym.
KUCHNIA
Nasiona czarnuszki mają bardzo intensywny, pieprzny, korzenny smak. Używane są przede wszystkim jako dodatek do pieczywa i przetworów warzywnych. Doskonale komponują się z twarogiem, marynatami i sałatkami.
Źródło: "Natura i ty"
Surowcem są nasiona, oraz wytwarzany z nich olej. Nasiona zbieramy w połowie września, kiedy większość mieszków zmieni kolor na brunatny.
Związki czynne
Zarówno nasiona jak i olej zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, olejek lotny, węglowodany, białko, alkaloidy, flawonoidy, saponiny i tymochinon. Nasiona zawierają również beta-karoten, witaminy A, E, F, witaminy z grupy B, oraz magnez, wapń, żelazo, potas, selen, cynk.
Zastosowanie i działanie
Badania wykazują że związki zawarte w czarnuszce (głównie tymochinon) pomagają niszczyć komórki rakowe i hamują ich wzrost, jednocześnie zapobiegają uszkodzeniom wywoływanym radioterapią. Tymochinon posiada również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyalergiczne oraz przeciw-wrzodowe.
Olej z czarnuszki skutecznie zwalcza pasożyty, takie jak tasiemiec, owsiki, włosień kręty.
Zawarty w nasionach olejek lotny oraz tymochinon obniżają poziom glukozy i zwiększają wydzielanie insuliny, natomiast kwercetyna normalizuje poziom glukozy we krwi.
Związki występujące w nasionach czarnuszki zwiększają liczbę limfocytów i makrofagów wzmacniając układ odpornościowy.
Czarnuszka doskonale wpływa na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, oraz zapobiega miażdżycy i anemii.
Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy astmy.
Czarnuszka pomoże kobietom cierpiącym na bóle menstruacyjne. Jej nasiona zawierają malantynę i nigellon, które działają przeciwbólowo i przeciwskurczowo. Pomoże również wyregulować cykl miesiączkowy.
Nasiona czarnuszki oczyszczają organizm z toksyn oraz zwalczają bakterie wywołujące chorobę wrzodową.
Długotrwałe stosowanie czarnuszki poprawia samopoczucie, usprawnia procesy myślenia (zapamiętywanie i uczenie się), spowalnia rozwój choroby Alzheimera.
KOSMETYKA
Olej z czarnuszki opóźnia procesy starzenia, zmiękcza, nawilża i wygładza skórę. Wspaniale działa na przesuszone i zniszczone włosy.
Stosowany do masażu rozluźnia mięśnie i działa przeciwbólowo.
Olej z czarnuszki tradycyjnie stosowany jest w trądziku, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypkach (także na tle bakteryjnym), poparzeniu słonecznym.
KUCHNIA
Nasiona czarnuszki mają bardzo intensywny, pieprzny, korzenny smak. Używane są przede wszystkim jako dodatek do pieczywa i przetworów warzywnych. Doskonale komponują się z twarogiem, marynatami i sałatkami.
Źródło: "Natura i ty"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz