20 lutego 2013

Cynamon

Cynamon jest popularną przyprawą pozyskiwaną z wysuszonej kory cynamonowca. Najbardziej ceniony jest cynamonowiec cejloński, charakteryzujący się jasną, żółto-brązową barwą oraz delikatnym, lekko piekącym, słodkawo-korzennym smakiem. 

Drugą, bardzo popularną odmianą jest cynamonowiec chiński (kasja). Ma ciemniejszą, czerwonawą barwę i mniej słodki, lekko gorzkawy smak. Zawiera stosunkowo duże ilości kumaryny, która rozrzedza krew i może uszkodzić wątrobę. Z tego też powodu nie należy przesadzać z ilością spożywanego cynamonu. W zasadzie aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw tej przyprawy wystarczy 1/2 łyżeczki dziennie. 
Cynamon jest jedną z roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy. Pomaga również ustabilizować poziom cukru we krwi i obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawiera olejki eteryczne, wykazujące silne działanie hamujące rozwój bakterii i drożdży. A jego zapach stymuluje mózg poprawiając koncentrację i pamięć
Cynamon warto dodawać nie tylko do potraw słodkich, ponieważ ułatwia trawienie, eliminuje gazy, łagodzi skurcze żołądka i jelitJest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Badania dowiodły, że spożywanie codziennie na czczo 1/2 łyżeczki cynamonu z 1 łyżką miodu przynosi ulgę w bólach stawów. 
W tradycyjnej medycynie chińskiej cynamonem leczy się przeziębienia, biegunki i bolesne miesiączki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz