04 sierpnia 2014

Jesion wyniosły

Jesion jest jednym z najwyższych drzew, osiąga wysokość nawet 40 metrów. Rośnie zarówno w Europie jak i Azji Mniejszej. 

 
   Kora młodego drzewa jest zielonoszara i gładka. Zbieramy ją z młodych gałązek wczesną wiosną.
   Liście zbieramy latem. Wybieramy najzdrowsze i najbardziej wyrośnięte. Dobrze wysuszone zachowują zielony kolor, oraz maja specyficzny zapach i smak. 
   Zarówno kora jak i liście wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Zawierają min. kumaryny, flawonoidy, sterole i wiele związków mineralnych. Odwar z kory działa moczopędnie i lekko przeczyszczająco. Leczy się nim schorzenia reumatyczne, skazę moczanową, otyłość (usuwa wraz z moczem szkodliwe produkty przemiany materii), kamicę moczową i choroby skóry. Napar pity na czczo działa przeciw robakom.  Okłady z kory i liści pomagają przy złamaniach i trudno gojących się ranach.

Odwar z kory
1 łyżkę kory zalać 2 szklankami wrzątku i gotować  5 minut. Odcedzić i pić po 1/2 szklanki 2 razy dziennie.

Napar z liści
1 łyżeczkę suszu zalać 1 szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 15-20 minut. 

 
"20120901Esche Hockenheimer Rheinbogen5" by AnRo0002 - Own work. Licensed under Creative Commons Zero, Public Domain Dedication via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:20120901Esche_Hockenheimer_Rheinbogen5.jpg#mediaviewer/File:20120901Esche_Hockenheimer_Rheinbogen5.jpg

2 komentarze: