27 sierpnia 2014

Podnosimy odporność

    Pogoda za oknem przypomina o zbliżającej się jesieni. Dzisiaj jest wyjątkowo zimno i mokro, chociaż to dopiero koniec sierpnia. Chociaż w głębi ducha liczę na polską złotą jesień, to mam świadomość, że trzeba się przygotować na chłodne poranki, deszcz i wiatr. Już teraz warto zadbać o wzmocnienie odporności. Tym bardziej że za kilka dni dzieciaki wracają do szkoły, gdzie spotkają się z niejednym przeziębionym kolegą. No i nieszczęście gotowe...

 
Przede wszystkim należy zacząć od zmiany diety. Nasze posiłki powinny być jak najbardziej naturalne i nieprzetworzone.
- Korzystajmy z bogactwa warzyw i owoców, obfitujących w witaminy i minerały. Na szczególną uwagę zasługują nasze rodzime dary natury: cebula, czosnek, buraki, kapusta (szczególnie kiszona), jabłka. Wspomóc się możemy suplementem pod nazwą FLAVON, który jest całkowicie naturalnym koncentratem warzyw i owoców. Wypróbowałam go na sobie i dzieciakach, więc z czystym sumieniem mogę polecić. O flawonoidach i ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm pisałam tutaj.
- Kasze. U mnie króluje przede wszystkim jaglana. Podaję ją nie tylko do obiadu, ale również przygotowuję z niej majonez, czekoladę czy kopytka. Jaglanka jako jedyna wśród kasz ma odczyn zasadowy. Podnosi odporność i usuwa z organizmu wilgoć. Kasza gryczana natomiast ma działanie rozgrzewające.
- Używajmy przypraw i ziół. W mojej kuchni nie może zabraknąć kurkumy, majeranku, lubczyku i zielonej czubrycy. Oprócz tego jest imbir, tymianek, zielona pietruszka, szczypiorek i wiele innych. Zioła i przyprawy zawierają wiele substancji bioaktywnych, dzięki czemu nie tylko podniosą odporność,ale również pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu.
- Herbaty ziołowe. Jestem absolutną fanką wszelkich herbat. Od zielonej to chyba jestem już uzależniona :) Obecnie popijam herbatkę z czystka - prócz walorów prozdrowotnych ma bardzo przyjemny smak. Wartościowe są również napary z rumianku, pokrzywy, dzikiej róży czy kwiatów nagietka. 

http://www.nexto.pl/rf/pr?p=1251&pid=762

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz